Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Enklare att få bra ljud med Yamahas digitala mixerbord

Med lättillgängliga pekskärmar och smarta funktioner gjorde Yamahas TF-serie digitalmixerborden tillgängliga för både amatörer och proffs. Nu utökas familjen för att täcka in ännu fler användningsområden.

Läs mer om TF-serien
 
Digitala mixerbord hjälper amatören att få till ett bra ljud, samtidigt som proffsen sparar tid och kan lägga mer energi på att vara kreativa. Men samtidigt har de tekniskt avancerade digitala mixerborden länge varit både dyra och komplicerade. När Yamaha för två år sedan lanserade sin TF-serie ändrade de på detta. TF, som står för ”Touch Flow”, innebär att mixerborden är utrustade med en pekskärm som tydliggör och förenklar handhavandet, såväl för novisen som för ljudteknikproffset. Dessutom är de fullmatade med smarta hjälpmedel för att snabbt få till ett bra ljud.

– Alla har vant sig vid att hantera pekskärmar på sina telefoner och surfplattor idag. Det gör att inlärningströskeln för en TF-mixer är väldigt låg, säger Lasse Jørgensen, skandinavisk produktchef på Yamaha Music Europe.

Sedan lansering har TF-serien uppdaterats flera gånger. Biblioteket med ”Quick Pro Presets”, förinställningar för ett stort antal mikrofoner, instrument och högtalare, har utökats, liksom antalet inbyggda effekter. Därtill har också 4 matrix-bussar med single-delay tillkommit, och i juni kommer den nya uppdateringen v3.5 som även inkluderar Dan Dugan Automix.

Stagebox utökar TF-familjen
Som komplement till de tre mixer-varianterna TF1, TF3 och TF5 har ett gäng nya produkter tillkommit i TF-familjen som breddar användningsområdet ytterligare: TF-RACK, TIO1608D stagebox och NY64D Dantekort. Den nya TIO1608D är en stagebox som ansluts via ett nytt NY64D Dantekort som installeras i TF-mixern. Stageboxen gör det möjligt att antingen öka antalet analoga ingångar/utgångar på till exempel en TF1 eller använda den som en stagebox för anslutning av musikinstrument direkt på scenen.

Tack vare Dante-interfacet (NY64D) skickas alla kanaler digitalt genom en enda CAT5e-kabel från scenen till mixerbordet. Och med ”quick config”-funktionen går det hur enkelt som helst att synka upp stageboxen med sin mixer utan att behöva konfigurera några IP-adresser.
– Med stageboxen räcker det med en mindre mixermodell och så kan man utöka antalet kanaler när man behöver det, exempelvis när man vill micka upp en kör eller ett helt trumset, säger Lasse Jørgensen.

Instegsmodell med ljud i toppkvalitet 
TF-Rack är den nyaste produkten i TF-familjen och är en rackversion av TF1. Det gör att TF-serien nu har en ännu billigare instegsmodell, utan att köparen för den skull behöver göra avkall på ljudkvaliteten.

– Det är en TF1 utan faders som passar i rack. Den har samma mjukvara och pekskärm som den vanliga TF och kan som alla andra TF-mixers styras via vår gratis stagemix-app till Ipad, säger Lasse Jørgensen.

Med TF1 i rackformat kan mixern gömmas undan och lättare användas i exempelvis konferensanläggningar eller mindre spelställen. Och med hjälp av en iOS-enhet kan ljudteknikern styra mixern trådlöst från var som helst i lokalen. TF-serien består nu av fyra modeller; TF1 i vanlig respektive rackversion (16 kanaler), TF3 (24 kanaler) och TF5 (32 kanaler), samt stagebox og dantekort. Alla modeller finns ute nu.

Läs mer om TF-serien