Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Nytt TV-chipp förbättrar bildkvaliteten vid streaming

Philips TV

Genom att analysera bilden och sätta in en rad åtgärder för förbättrad kvalitet utgör P5-chippet ett stort steg uppåt för bildkvaliteten från streamat material. Philips nya bildbehandlingschipp är just introducerat på marknaden.

Jämför skillnaden med och utan P5

I takt med att våra TV-vanor förändras måste bildbehandlingschippen i TV-apparaterna bli allt smartare. Vi tittar inte längre bara på vad som serveras på TV-kanalerna. Idag spelar vi spel, laddar ner appar och strömmar TV-serier via både playtjänster och Youtube.

– Vi utsätter våra TV-apparater för en mycket större bredd av arbetsuppgifter, säger Pär Josefsson, produktchef hos Philips TV.

Deras senaste high end-modeller är byggda med detta i åtanke. De har tagit fram ett nytt chipp – P5-chippet – som ska klara både traditionell bildbehandling, och kunna sätta in passande bildbehandling på olika typer av källor.

– Vi gav vår utvecklingsansvariga fria händer att utveckla ett riktigt bra bildbehandlingschipp. Det slutade med att vi fick ett smart chipp som analyserar inkällans kvalitet och sätter in matchande åtgärder utifrån det, säger Pär Josefsson och ger ett exempel:

– Är det en brusig Youtube-video fokuserar den mera på att rensa upp skräp i bilden och sedan förbättra exempelvis färg, kontrast och skärpa med mera. Är det en riktigt skarp video fokuserar den på att ytterligare förbättra skärpa, kontrast, färger och rörelser.

Chippet gör med andra ord en kvalitetsanalys av bilden och sätter automatiskt in åtgärder utifrån resultatet.

Mer nytt under skalet
Ytterligare en nyhet är att slutprodukten dessutom anpassas till olika TV-panelteknologier: LED, Quantum Dot eller OLED. Det är viktigt eftersom de olika panelerna har olika stora möjligheter att återge färger, kontrast med mera.

– Vi har idag marknadsledande kapacitet i färgförbättringen, vilket gör att alla paneltyperna kan prestera på maximal nivå med ett och samma chipp, säger Pär Josefsson.

En annan nyhet är att chippet jobbar över en och samma krets.

– I förra årets premiumsegment hade vi en bildbehandling som arbetade över flera kretsar, men vår utvecklingsavdelning packade med P5-chippet ihop allt på en krets och höjde processorkapaciteten med 25 procent samtidigt som vi fick 25 procent fler bildförbättrande funktioner, säger Pär.

Slutresultatet innebär större färgrikedom, förbättrad kontrast, fler detaljer i mycket ljusa och mörka områden, mjuka panoreringar och en mycket kompetent filtrering av skräp såsom artefakter och brus när du streamar från källor av sämre kvalitet.

P5-chippet kommer att sitta i alla Philips TV-apparater från 7502-serien och uppåt.

Läs mer: Detta gör P5 för din TV-upplevelse