Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Så lär du dig skilja på sekretess och säkerhet på nätet

När det gäller sekretess och säkerhet är båda lika viktiga för att skydda sig i en uppkopplad värld. Båda kan påverka din digitala hälsa. Men är det samma sak?

Sekretess och säkerhet är relaterade till varandra. Sekretess gäller alla rättigheter du har för att kontrollera din personliga information och hur den används. Tänk på de sekretesspolicyer du ombeds att läsa och godkänna när du laddar ner nya appar på din smartphone.

Säkerhet, å andra sidan, hänvisar till hur din personliga information är skyddad. Dina data, de olika uppgifterna om dig, kan finnas på många ställen. Detta kan äventyra både sekretess och säkerhet.

Vissa människor betraktar sekretess och säkerhet som ungefär samma sak. Det beror på att de två ibland överlappar varandra i den uppkopplade världen. Men de är inte samma sak och att veta hur de skiljer sig åt kan hjälpa dig att skydda dig i en alltmer uppkopplad värld.

Finns det någon skillnad mellan sekretess och säkerhet?
Du kan till exempel dela personlig information med din bank när du öppnar ett nytt konto. Vad händer efter det? Här är tre möjliga utfall, alla relaterade till din personliga information (inte de pengar du kan ha satt in på det nya kontot).

  1. Din sekretess och säkerhet upprätthålls. Banken använder din information för att öppna ditt konto och förse dig med de produkter och tjänster du begärde. De fortsätter att skydda den personliga informationen.
  2. Din sekretess äventyras och din säkerhet upprätthålls. Banken säljer en del av din information till en marknadsförare. (Du kan ha gått med på detta i bankens sekretessregler.) Resultatet? Din personliga information hamnar i fler händer än vad du kanske har velat.
  3. Både din sekretess och säkerhet äventyras. Banken drabbas av en dataförlust. Nätbrottslingar lyckas ta sig in i en bankdatabas. Din information är exponerad och kan säljas på den mörka webben. Din sekretess är borta. Du kan bli offer för nätbedrägeri eller identitetsstöld.

Det skulle vara toppen om din risk började och slutade med den teoretiska banken. Men din personliga information finns sannolikt över hela den uppkopplade världen – på statliga kontor, hos vårdgivare, i butiker och restauranger och på många av dina onlinekonton. Man kan säga att informationen finns överallt, inte bokstavligen, men den finns garanterat på tillräckligt många ställen för att du inte ska ha kontroll.

Om en nätbrottsling får tillgång till informationen kan det gå riktigt illa. Då kan både din sekretess och säkerhet äventyras.

Vad är skillnaden mellan sekretess och säkerhet i datortermer?
Användning av säkerhetsprodukter med gott anseende kan hjälpa till att skydda din sekretess och säkerhet – ibland på samma gång.

Till exempel när du använder VPN – ett virtuellt privat nätverk. Det är en säkerhetsprodukt som fungerar som en tunnel för din information och din aktivitet på internet, den krypterar data som du skickar eller tar emot på din enhet. Det är som en uppkopplad version av att sitta med ryggen mot en vägg när du inte vill att någon ska se vad du gör på din dator eller mobila enhet.

VPN hjälper dig på två sätt:

  • Sekretess: Det bidrar till att blockera webbplatser, webbläsare, medieföretag och internetleverantörer från att spåra din information och din webbläsarhistorik.
  • Säkerhet: Det hjälper till att skydda dig från att andra kommer åt till din personliga information och andra känsliga data som du har tillgång till när du är uppkopplad.

Tips för att skydda din sekretess och säkerhet
Det är smart att göra affärer med företag och organisationer som värdesätter din sekretess och vidtar åtgärder för att skydda din personliga information. Men det finns också saker du själv kan göra för att skydda din sekretess och öka din säkerhet.

Här är några exempel:

  • Begränsa vad du delar i sociala medier och när du är uppkopplad i allmänhet.
  • Riv sönder viktiga dokument innan du slänger dem i papperskorgen.
  • Skydda dina data och enheter genom att använda ett betrott säkerhetspaket samt Wi-Fi-skydd.
  • Förstå hur informationen du ger bort kan användas. Läs företagets sekretesspolicy innan du registrerar dig för en app eller tjänst. Kom ihåg att om appen eller tjänsten är gratis kan företaget tjäna pengar genom att sälja dina data.

Hur länge måste jag tänka på sekretess och säkerhet?
Skillnaderna mellan sekretess och säkerhet kommer fortsätta vara ett aktuellt ämne. Varför? Eftersom din information kommer att dyka upp på fler och fler ställen.

Din värld blir mer uppkopplad, inte mindre, och din information är värdefull. Folk kan försöka tjäna på den på lagligt och olagligt sätt.

Det bästa rådet gällande sekretess och säkerhet: Ta hand om båda.

Läs mer om säkerhetspaketen som skyddar dig på nätet