Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Därför ger välvda tv-apparater en bättre upplevelse

Samsung Curved TV uppställd på två lastpallar

Med ny teknik har den välvda tv:n tagit steget vidare och erbjuder tittaren en större bildupplevelse.

Upptäck Samsung Curved TV

– Välvda tv-apparater har flera fördelar, och nu har vi lyckats göra välvda skärmar också med vanliga LED-TV, säger Magnus Nilsson, teknisk produktchef på Samsung.

Han berättar att flera tv-tillverkare under året hakat på med välvda LED-modeller, och att Curved TV snabbt blivit allt vanligare i butikerna.

– Vi har nu hela sju olika Samsung Curved TV-modeller i flera olika storlekar. Det finns också en välvd Soundbar med vinklade högtalare som följer samma design utan att tumma på ljudbilden, säger Magnus Nilsson.

artikelbild2-samsung
Samsung Curved UHD TV, HU8505.

Som på bio

Fördelarna med den välvda designen på tv-apparaterna är flera. Men framför allt handlar det om att tittaren ska kunna få en mer rät vinkel till bilden oavsett hur stor tv:n är.

– Större biografer har länge haft välvda dukar eftersom den som exempelvis sitter längst fram till vänster också ska kunna se vad som händer längst bort till höger utan att det för den sakens skull ska bli en dålig upplevelse, förklarar Magnus Nilsson.

Det fungerar på samma sätt när det kommer till tv-apparaten hemma. Sitter du i soffan och har en stor platt-tv framför dig kommer bilden se bäst ut i punkten precis rakt fram, medan bildens ytterkanter kommer längre bort. Vinkeln till betraktaren blir mindre ju större tv:n är. Att ytterkanterna hamnar längre ut på sidorna är något som hjärnan automatiskt korrigerar för, så att proportionerna inte ser konstiga ut.

Men hjärnan kan inte korrigera försämrad kontrast och en gråare bild. Därför är en välvd tv en smart lösning. Med en välvd skärm kommer tv:ns kortsidor att vändas mot dig, och således får du också en bättre vinkel och därmed även en bättre bildupplevelse med jämnare kontrast och färger på skärmen som helhet.

– Detsamma gäller för alla som sitter i tv-soffan, oavsett om de sitter lite snett i förhållande till tv:ns mittpunkt, säger Magnus Nilsson.

En bonuseffekt med den välvda tv:n är också att bildupplevelsen blir större, och du blir mer som en del i det du tittar på.

– Tv:n omfamnar dig och känns större, säger Magnus Nilsson.

artikelbild3-samsung
Samsung Curved TV – elegant och stilren design på vägg eller fristå­ende.

Sju modeller finns tillgängliga

Än så länge finns sju modeller ute i handeln. Fyra av dessa är så kallade Ultra HD-modeller, och har således stöd för Ultra HD 4K som är nästa steg efter Full HD.

– De har också stöd för den nya codec, HEVC, som snabbt blivit det vanligaste sättet att distribuera UHD, och som bland annat krävs för att du ska kunna se på strömmad film i Ultra HD via t.ex. Netflix i smart-tv-tjänsten. Det finns på marknaden Ultra HD-modeller som inte klarar HEVC, så fråga i butiken före köp, säger Magnus Nilsson.

De tre andra modellerna är istället välutrustade Full HD-modeller.

Upptäck Samsung Curved TV

 

 

Hela denna artikel är en annons från Samsung.