Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Köpa mobil med eller utan abonnemang?

Prisjakt

Visste du att du kan spara flera tusen kronor genom att välja en mobiltelefon med abonnemang? En undersökning visar att de flesta billigaste paketpriserna klår köp av mobiltelefon och abonnemang var för sig.

Börjar det bli dags att byta ut mobiltelefonen? Många grubblar då över om det blir dyrare att köpa en mobiltelefon ihop med ett abonnemang direkt från en operatör, eller om det tvärtom blir billigare.

Flera nyligen genomförda undersökningar visar att du nästan alltid tjänar mest på att köpa mobiltelefon och abonnemang i paketpris, istället för var för sig. Det är Prisjakt som, tillsammans med Prisfakta, jämfört kostnaderna för några populära mobiltelefoner och kommit fram till att kostnaden i många fall blir lägre om du väljer att köpa ett paket från en operatör.

– Var inte låst till någon särskild operatör, det skiljer normalt tusenlappar mellan de billigaste alternativen hos olika operatörer. Enklast och snabbast är att lägga några minuter på att jämföra på en prisjämförelse. Här ser man den verkliga totalkostnaden, säger Ola Josefson, analytiker hos Prisfakta, och tillägger:

– Passa dig också för att köpa via telefonförsäljare eller utanför shoppingcenter. Jag har aldrig sett något billigt erbjudande från dessa.

Här är det störst konkurrens
Prisfakta och Prisjakt har specifikt undersökt priserna på dessa tre telefoner:

● Samsung Galaxy S7, 32 GB (Jämför priser här)
● Apple Iphone 8, 64 GB  (Jämför priser här)
● Samsung Galaxy S8, 64 GB (Jämför priser här)

Det visade sig exempelvis att det billigaste paketet för Samsung Galaxy S7 med 24 månaders bindningstid kostade 7 500 kronor, medan det dyraste kostade 21 000 kronor. Det innefattar då alla kostnader, inklusive samtal, surf och mobiltelefon. Här finns det med andra ord pengar att spara.

När du ska köpa mobiltelefon måste du förstås utgå från just den modell du vill ha och dina behov. Är du en som tycker mycket om att surfa? Eller är du en som sitter i telefonsamtal ofta och länge? Är du student eller över 55 år och därmed kvalificerad för särskilda billiga abonnemang? Eller är du kanske en som både ringer och surfar mycket?

– Det inte bara är att köpa ett paket och tänka att det blir billigt. Många paket kan innebära över 10 000 kronor i merkostnad om man väljer fel paket. Det kluriga är också att alla paket ofta ser billiga ut, de presenteras på ett lockande vis. När du vet vilken mobiltelefon du vill ha och dina telefonvanor är det absolut enklast att gå till en prisjämförelsetjänst och se priserna på alla de kombinationer som finns, säger Ola Josefson.

Välja paket
När du väljer paket finns det alternativ med olika lång bindningstid. Många vill bli av med kostnaden så fort som möjligt och väljer då ett paket med 12 månaders bindningstid. Det har dock visat sig dumt. Allra billigast paketpriser hittar du oftast om du väljer bland erbjudandena med 24 månaders bindningstid. Det beror på att det är störst konkurrens mellan operatörerna inom den kategorin.

Ibland går det dock inte bara att gå på pris, du måste även se till vem du är som person.

– Det handlar förstås även om många praktiska saker. Om du låser mobilen och abonnemanget till operatören i 24 månader blir det till exempel svårt att sälja telefonen begagnad före bindningstiden gått ut. Det kan också vara så att det passar bättre för vissa att fördela kostnaden under 24 månader, medan andra vill betala av direkt, säger Ola Josefson.

Men vad du än gör så ta inte första bästa abonnemang. Det lönar sig att jämföra. När du vet vilken mobiltelefon du vill ha och dina behov kan du enkelt surfa in på en prisjämförelsetjänst och jämföra såväl färdiga paket som abonnemang och telefon var för sig, och på så vis spara flera tusen kronor om året.

Jämför alla mobiltelefoner hos Prisjakt

Så mycket billigare kan det bli:
Apple Iphone 8, 64GB – Totalkostnad 24 månader, normalanvändaren
Billigaste paketet: 9 960 kr
Billigast kostnad telefon och abonnemang var för sig: 10 275 kr
Jämför abonnemangskostnad för Iphone 8

Samsung Galaxy S8, 64GB – Totalkostnad 24 månader, storsurfaren
Billigaste paketet: 9 960 kr
Billigast kostnad telefon och abonnemang var för sig: 11 870 kr
Jämför abonnemangskostnad för Samsung Galaxy S8