Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

OLED eller QLED? Det här är främsta skillnaderna

Det har varit mycket prat om OLED men det är först nu generationsskiftet från LED till OLED är igång på allvar. Men den som håller koll på marknaden har kanske även hört begrepp som QLED, och det kan vara svårt att veta vad som är ett bättre alternativ. Vi benar ut vad som är vad.

Jämför Philips TV-apparater

Att skilja mellan OLED och QLED kan vara svårt. Teknikernas namn får dem att låta snarlika, men det är ganska stor skillnad när du lär dig mer om dem på djupet. I praktiken är det två helt olika teknologier. De ger i sin tur helt olika resultat avseende bildkvalitet.

QLED bygger vidare på LED-tekniken. Den förfinar den och förbättrar färgrikedomen. Medan OLED är en helt egen teknik skapad för att ta ett helhetsgrepp om bildkvaliteten.

– OLED är ett stort steg framåt på tekniksidan, nästan som när man gick från svartvitt till färg. Ser du en TV som sticker ut positivt i butiken kan du nästan vara säker på att det är för att det är en OLED-TV, säger Pär Josefsson, produktchef hos Philips TV.

Detta kan vara en orsak till att många TV-tillverkare har hoppat på OLED-tåget.

TV-apparater med OLED finner du ofta bland toppmodellerna. Förr behövde du betala ganska mycket för dem, men priserna har sjunkit.

– Produktionen av OLED-paneler har blivit mer effektiv och teknologin har utvecklats. Det gör att det numera går att hitta OLED-modeller till lite rimligare priser, säger Pär Josefsson.

Skillnaderna mellan LED, QLED och OLED
En TV-apparat med OLED-teknologi kan tända och släcka varje enskild bildpunkt i panelen var för sig.
Det innebär att svärtan kan kontrolleras på precisionsnivå, hela vägen ner tills dess att samtliga lysdioder är släckta, och pixeln därmed blir helt svart. Resultatet ger en slående svärta i bilden.

– Den extrema svärtan som kan återges förstärker både klarheten i färgerna och detaljrikedomen, säger Pär Josefsson.

Med LED-TV kan TV:ns lysdioder (bakbelysning) bara tändas och släckas i en eller några större zoner. Ingen pixel blir då helt svart – även om så egentligen krävs.

Toppmodellen OLED+ 903.

QLED bygger i sin tur vidare på LED-tekniken och lägger ett skikt av nanokristaller bakom LCD-panelen. Kristallerna skickar ljus i rött, grönt eller blått. Det gör att TV:n återger färger mycket bättre än vad den hade gjort med vanlig LED-teknik.

OLED+ tar OLED till en helt ny nivå
TV-apparater med OLED har ofta slående bildkvalitet. Men för att TV:n ska kunna utnyttja OLED-tekniken på allvar krävs också en kraftig bildmotor. Svärtan riskerar annars att ta överhand och detaljrikedomen förloras i mörka partier.

– Vi har en bildmotor som heter P5 som bland annat är särskilt utvecklad för att passa bra ihop med OLED-paneler. Har du en enklare bildmotor får du väldigt mycket svärta med OLED men tappar detaljerna i de områdena, men med en bra bildmotor som P5 bibehålls detaljerna. Likaså färgen. OLED-panelen har väldigt bred färgskala. Bildmotorn är viktig här också, så att man utnyttjar tekniken fullt ut, säger Pär Josefsson.

Philips har valt att ta OLED-TV till nästa nivå genom sin nya kategori OLED+. Den första toppmodellen som nyligen lanserades på marknaden, OLED+ 903, inkluderar den nya versionen av Philips P5-motor samt ljud från det anrika företaget Bowers & Wilkins.

Philips kombinerar OLED-teknologin med sin populära funktion Ambilight som gör att deras modeller sticker ut på TV-marknaden. Ambilight får bilden att upplevas som mer kontrastrik, och genererar även ljusflöden runt TV:n. Detta gör att bilden upplevs större än vad den faktiskt är och TV-tittandet blir dessutom mer behagligt.

TV-apparater med OLED-teknik blir dessutom extremt tunna eftersom de inte kräver någon bakgrundsbelysning. Detta ger också nya möjligheter med designen.

– Ställer du en OLED bredvid en LED-TV eller en QLED-TV ser du ganska snabbt att OLED är något extra, säger Pär Josefsson.

Jämför Philips TV-apparater med OLED