Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Så tar du de bästa bilderna med en mobiltelefon – få hjälp av en proffsfotograf

© by Daniel Riley, @kaptenriley

Många fotar huvudsakligen med sin mobil. För att få bra bilder är det därför viktigt att tänka på skillnaderna mellan att fotografera med en traditionell kamera. Daniel Riley som har arbetat med bland annat Hollywoodfruarna och Robinson och vunnit pris som Sveriges bästa fotograf har några handfasta tips för hur du tar bra bilder.

För att fotografera med en mobil använder han helst OnePlus 5. Med den är det möjligt att antingen enbart klicka för att ta en bild, eller använda den mer avancerade Pro Mode, som har inställningar som en proffskamera. Det här är hans bästa tips för att lyckas med mobilfotografering:

Topp 5 tips

1. Lek med ljuset. Vill du ha full kontroll på alla inställningar? Använd dig av Pro Mode, proffsläget och kontrollera bland annat slutartiden och fotografera dramatiska nattbilder.
2. Fotar du i solljus? Se till att ha solen i ryggen på objektet och ta inte bilder där personen behöver kisa eller får hårt, osmickrande och starkt ljus direkt i ansiktet.
3. Djup på porträttfoton. När du tar porträttfoton med Porträttläget, tänk på att ha struktur i bakgrunden så skapar funktionen ett snyggt djup i bilden (se exempel nedan tagna med OnePlus 5).

Fotade med porträttläget i OnePlus 5. Foto Daniel Riley@KaptenRiley.

4. Putsa linsen. Det låter självklart, men jag ser så himla många bilder som kunnat bli bättre om man bara haft en ren och klar lins.
5. Ta bilder med RAW format. På så sätt sparar du ner bilderna med mycket mer bildinformation, vilket är drömmen när du vill ha möjlighet att redigera bilderna i efterhand.

Kom ihåg att det viktiga är att ha kul, och ta många bilder för då ökar chansen att minst en av bilderna blir riktigt bra!

Möjligheter att experimentera med bildens vitbalans. Fotat med OnePlus 5, med Pro Mode. Foto: Daniel Riley, @kaptenriley
Därför är OnePlus 5 ett bra val
– Hög upplösning. Duo-kameran på mobilen har marknadens högsta upplösning med 16MP och 20MP.
– Fotografera i RAW-format. Det är användbart om du vill efterbehandla dina foton i exempelvis Photoshop.
– Manuellt läge. För dig som vill ta fotograferandet till nästa nivå finns det ett helt manuellt läge, Pro Mode. Med den kan du ställa in bland annat exponering, slutartid, fokuspunkt och vitbalans. Det är även möjligt att se ett histogram som visar bildens ljusnivåer.
-Mycket minne. Med 8GB RAM kan du samtidigt ha många appar öppna eller använda kraftintensiva appar för fotoredigering.

 

Om OnePlus
En av grundarna av OnePlus är den svenska entreprenören Carl Pei, som titulerats som årets supertalang av Veckans Affärer och Forbes 30 under 30. OnePlus har tagit den nordiska marknaden med storm, och har i Finland redan blivit årets bäst säljande telefon hos den största operatören. Fokus har legat mycket på design, och nyligen släpptes en Limited Edition OnePlus 5 i samarbete med världskonstnären Jean-Charles de Castelbajac.

Läs mer om OnePlus telefoner