Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Världspremiär för Mercedes el-SUV i Stockholm

Nu har den första helelektriska bilen i Mercedes-Benz nya EQ-varumärke visats, och världspremiären gick av stapeln på Artipelag i Stockholm. Mercedes-Benz EQC är en fyrhjulsdriven mellanstor SUV på 408 hästkrafter med en räckvidd på cirka 45 mil enligt NEDC-cykeln.

Nya Mercedes-Benz EQC är den första modellen i bilmärkets stora satsning på elbilar. Nya modeller kommer att lanseras löpande, och fram till 2022 ska sju helelektriska EQ-modeller från Mercedes-Benz ha lanserats.

Fyrhjulsdriven med två elmotorer
EQC är en mellanstor SUV i samma storleksklass som GLC, och liksom denna är den fyrhjulsdriven. Drivningen sker med två elmotorer på tillsammans 408 hästkrafter/765 Nm som får sin energi från ett egentillverkat batteri på 80 kW. Detta ger en räckvidd på ca 45 mil enligt NEDC-cykeln, och ca 40 mil enligt den nya WLTP-normen (preliminära siffror). Vid laddning med snabbladdare kan ett batteri gå från 10–80 % laddning på ca 40 minuter. Accelerationen 0–100 går på 5,1 sekunder, och toppfarten är elektroniskt begränsad till 180 km/tim.

Den första helelektriska bilen i Mercedes-Benz, EQC.

Till skillnad från de flesta andra elbilar går det att få EQC med dragkrok, och den maximala släpvagnsvikten är satt till 1 800 kg. Bilen har utvecklats från grunden under närmare fyra år och har genomgått hårda tester både i extrem hetta och i extrem kyla, bland annat i norra Sverige.

En snyggt presenterad överblick över allt från laddningsstatus och räckvidd till det smarta navigationssystemet.

En helelektrisk Mercedes-Benz
EQC är en äkta Mercedes-Benz, med allt vad det innebär när det kvalitet, komfort, sportighet och de senaste innovationerna. Den som sätter sig i nya EQC kommer också att känna igen sig från märkets andra modeller, även om en del designfeatures skiljer sig. Här finns till exempel widescreen-instrumentering med infotainmentsystemet MBUX som bland annat låter dig styra de flesta av bilens funktioner med rösten. Här finns också EQ-anpassad navigation som väljer väg med låg energiförbrukning och där det finns laddningsstationer.

EQC har Mercedes-Benz typiska klara former och rena linjer.

Även säkerhetsnivån är satt i traditionell Mercedes-klass, både vad gäller passiv och aktiv säkerhet. Bland nyheterna i de självkörande systemen märks bland annat att EQC kan känna av köbildningar innan föraren ser dem och saktar då av automatiskt. Blir det täta köer går bilen automatiskt ut i kanterna av ytterfilerna för att lämna plats åt utryckningsfordon.

Nya EQC får säljstart under det andra kvartalet 2019, och marknadsintroduktion sker i mitten av 2019.

Läs mer om nya Mercedes-Benz EQC