Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Ultrasnabbt nätverk för laddning av elbilar

Tiden med långsam laddning av elbilar är snart förbi. Redan i år ska ett helt nytt laddningsnätverk med effekt på upp till 350 kW börja byggas. Det första målet är 400 stationer och redan 2020 räknar man med att ha tusentals laddningsplatser över hela Europa. Det nya nätverket ska göra det lika enkelt att ladda sin bil som att tanka den. Bakom projektet står Daimler (Mercedes-Benz), Ford, Porsche, BMW och VW.

Det nya nätverket ses av den tyska bilbranschen som en viktig byggsten för att elbilar ska slå igenom på bred front. Den nya infrastrukturen höjer kapaciteten till upp till 350kW vilket ger möjlighet till mycket snabb laddning för förberedda bilar. Systemet bygger på standardsystemet CCS (Combined Charging System) vilket innebär att det kan användas för att ladda alla existerande bilar med CCS-teknik.
– För att elfordon ska slå igenom ordentligt krävs det två saker: attraktiva bilar och en omfattande infrastruktur för laddning, säger Daimlers koncernchef Dieter Zetsche.
– Med det nya varumärket EQ lanserar vi vår elektriska produktoffensiv och 2025 ska vi ha tio helt eldrivna bilar i sortimentet. Tillsammans med våra partners bygger vi nu upp Europas kraftfullaste nät för laddning och det gör att det för första gången blir praktiskt möjligt att använda elbilar på långa sträckor i regelbunden trafik. Det kommer göra att fler kan tänka sig en elbil.

Läs mer om Mercedes-Benz elbilar