Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

AI kommer revolutionera bilar och trafiken

Kraftfulla superdatorer och artificiell intelligens (AI) kommer att revolutionera framtidens bilar och trafik.

Ett av de starkaste exemplen är de glimtar om framtiden som Mercedes-Benz och grafikkortstillverkaren NVIDIA visade upp. Redan nästa år lovar man att presentera konkreta resultat av sitt samarbete i form en revolutionerande bil med AI.

– Det är lätt för oss människor att känna igen föremål och situationer. Med hjälp av dessa kan vi snabbt skapa en mental bild av vår omvärld, säger NVIDIAs VD och grundare Jen-Hsun Huan.
– Tills helt nyligen hade inte ens de mest kraftfulla datorer den uppfattningsförmågan.

AI är nyckeln till självkörande bilar
Genombrottet kom med så kallad ”djupinlärning”, berättar Huang, som också menar att AI är nyckeln till självkörande bilar. Djupinlärning använder sig av artificiella neuronnät. En typ av självlärande algoritmer som försöker efterlikna hur hjärnan och andra nervsystem arbetar. NVIDIA är en av pionjärerna på AI-området och i samarbetet med Mercedes ska de skapa ett långsiktigt partnerskap för att göra AI tillgängligt för förare i vanlig trafik.
– AI kommer att revolutionera hela bilbranschen”, säger Huang.

Sajid Kahn, ansvarig för digital utveckling på Mercedes-Benz, pekar på kommande funktioner i C- och E-Klass där bilen själv ger förslag om vad som ska göras, baserat på tidigare erfarenheter. Det kan röra sig om att automatiskt ta fram bästa rutten till jobbet på morgonen eller navigera till närmaste bensinstation inom rätt kedja när bränslet börjar ta slut. Allt baserat på information som bilen fått från sina egna sensorer och själv analyserat.

Bilar som förstår sin omgivning.
För att uppnå sann AI krävs dock helt nya tankar om hur en bil ska vara utformad. Det börjar i den datorarkitektur som alla dess system kommer att baseras på. Detta är något som Mercedes-Benz och NVIDIA arbetat med i tre år, men man avslöjar inga detaljer om vad som är på gång.
– Det får bli en överraskning, säger de båda.

Men en sak är säker: När varje bil innehåller en egen superdator och är uppkopplad till molnet, så kommer framtidens Mercedes att utvecklas till en ”co-pilot” som alltid sätter sina passagerares och medtrafikanters säkerhet och komfort i först.