Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Så får du fart på wifi-nätverket – i hela hemmet

Du kan inte titta på tv-serier i sovrummet. Anslutningen i gästrummet eller kontoret är knackig. Eller så är online-spelen näst intill ospelbara. Känner du igen dig i något av detta behöver det trådlösa nätverket förbättras. Här är våra bästa tips.

Trådlösa nätverk består i många fall av en router med inbyggt wifi. Inget mer. I en liten lägenhet räcker det i många fall, såvida det inte finns betongväggar. Men i större lägenheter, villor eller lägenheter med tjocka väggar behöver du ofta ge nätverket hjälp på traven för att komma upp i den hastighet du betalar för. Då finns det några enkla saker du kan göra.

Läs mer om hur du får snabbare wifi med ett Powerline-system

1. Börja inte med att skaffa ett snabbare internetabonnemang

Se först till att du har ett bra nätverk där du ska använda det. Ett trådlöst nätverk ska täcka hela bostaden eller kontoret. Om det därefter inte fungerar att strömma film, jobba eller surfa kan du titta på ett vassare abonnemang.

2. Använd elnätet för att bygga ut wifi där Ethernet inte finns

Med en mesh-wifi-lösning med Powerline-teknik använder du husets elnät som en lång datakabel. Då blir även en friggebod eller ett utomhusgarage lätt att täcka in, och du kan få ett hemmanätverk på upp till 2 400 Mbit/s. Det kan låta mycket, men det är värdefullt när du till exempel säkerhetskopierar stora mängder data till en nätverkshårddisk, och du blir samtidigt framtidssäkrad för att kunna strömma film i både 4K och 8K. För att streama 4K krävs omkring 25 Mbit/s per enhet, och 8K kommer att kräva cirka 50 Mbit/s, per enhet, som det ser ut nu.

Med ett Powerline-system utökar du wifi-täckningen i bostaden via husets eget elnät.

3. Se till att din utrustning har den senaste tekniken

Skaffa ett system där dina trådlösa enheter automatiskt hittar den starkaste accesspunkten. Din routers wifi-inställningar ska också kunna hämtas i alla accesspunkter så att du slipper göra manuella inställningar. Ditt system bör kunna prioritera snabba wifi-klienter och även automatiskt tilldela klienterna optimal kanal och frekvens, vilket är viktigt om du har många grannar med wifi-nätverk. Frekvensbandet 2,4 GHz ger längre räckvidd, men är långsammare än 5 GHz. Använd 5 GHz-bandet om räckvidden är tillräcklig eftersom denna frekvens ger mindre störningar från andra trådlösa apparater och grannarnas utrustning.

4. Skaffa snabb och stabil anslutning precis där du behöver den

Behöver du ansluta en media-server, Apple TV, Chromecast, NAS eller liknande med kabel? Plugga in en Powerline-enhet i strömuttaget och du får genast ett par snabba Ethernet-uttag. Då slipper du dra kablar och borra i väggar, som kan vara både farligt och tidsödande.

5. Satsa på produkter som är lätta att hantera

Det ska inte vara krångligt att komma igång med nätverket, och det ska finnas bra appar för att hålla koll på det – oavsett var du befinner dig.

Här kan du se en unboxing-video av det nya Powerline-systemet Magic som ger hastigheter på upp till 2400 Mbit/s med en täckning på upp till 500 meter:

Läs mer om Devolo Magic