Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Så får du mobilen att identifiera hot – och varna dig i tid

Bitdefender Malware

Många tror att mobiltelefonen är skyddad verkstad när det kommer till virus och andra hot på nätet, men det är den absolut inte. Så här ser du till att den – och du – är skyddad.

Vi använder mobilen till allt idag – kontakter, privata bilder, bankärenden, e-handel och mycket mer. För en kriminell är din telefon en guldgruva. Den innehåller allt som rör dig.

– Får den kriminella inblick i din mobiltelefon kan den kartlägga dig, lura dina vänner och i värsta fall stjäla hela din identitet, säger Bogdan Botezatu, säkerhetschef hos Bitdefender.

De arbetar dygnet runt med att stoppa olika hot riktade mot både telefoner och datorer runt om i världen, så de ser från första parkett vilka säkerhetshot som florerar ute på nätet och vad de kriminella är mest intresserade av för tillfället. 

– Androidtelefoner är ett hett byte, säger Bogdan Botezatu. 

Exempelvis är det vanligt med trojaner som övervakar vad du gör i mobilen; vad du skriver, var du loggar in och vilka du pratar med. På så vis kan de kriminella komma över dina lösenord, logga in på dina tjänster och ställa till med andra bekymmer.

En annan typ av hot är phishing. Det innebär att kriminella försöker lura dig att trycka på länkar eller lämna ifrån dig information genom att härma kända företag. Du kan till exempel få ett sms om att du ska logga in på din bank, men så leder länken till en sajt som ser ut som banken men som egentligen är en fasad.

Dina uppgifter används i kriminella sammanhang eller säljs till mindre nogräknade personer, stater och organisationer.

– Det bästa sättet att skydda sig är att själv vara medveten om problematiken och försiktig med vilken information man delar med sig av, samt att se till så att mobiltelefon har ett uppdaterat och långtgående skydd, säger Bogdan Botezatu.

Kommer nya funktioner hela tiden

Bitdefenders antivirusmjukvaror har sofistikerade lösningar som skyddar mot ID-kapning, trojaner, ransomware och andra hot som är enormt vanliga på nätet idag. De uppdateras hela tiden med nya funktioner och säkerhetslager.

Deras mjukvara för mobiltelefoner har exempelvis nyligen uppdaterats med ett system som läser av phishingförsök och varnar ägaren av telefonen innan den hinner klicka på något.

– Du får som en notis i mobilen direkt när hotet uppenbarar sig. Har du exempelvis fått ett sms med en misstänkt länk i säger mobilen till dig att det är ett potentiellt hot och att du inte bör klicka på länken, säger Bogdan Botezatu.

Samma sak händer om en app innehåller skadliga länkar. Det händer att reklamappar får in sådana länkar och de medför en säkerhetsrisk, men du kommer då att varnas om en sådan länk dyker upp.

Bitdefender kallar den nya funktionen för scam alert och den är inbyggd i deras mobila antivirusskydd Bitdefender Mobile Security för Android. 

Detta antivirusskydd kommer med en lång rad funktioner, allt från att du skyddas från skadlig kod till att du kan få din telefon att signalera om du tappat bort den (även om ljudet är avstängt) och se var den befinner sig. 

I skyddet ingår även VPN så att du surfar anonymt, samt kontinuerlig kontroll så att din epost inte dykt upp i någon dataläcka.

– Allt mer skadlig kod utvecklas särskilt för mobiltelefoner. För att skydda dina tillgångar, din integritet och – till och med – din identitet måste du vara försiktig. Det kommer nya hot och nya sätt att attackera mobilerna hela tiden. Ligger du steget före har du minskat risken att hamna i skottgluggen, säger Bogdan Botezatu.