Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

En smart hubb för att styra alla dina enheter

Athom Homey App

Gillar du att använda flera smarta enheter i ditt hem? Blir du frustrerad när du försöker administrera dem? Om svaret på båda frågorna är ja behöver du antagligen en smart hubb.

Om man ska vara efterklok är det uppenbart. Konsumenternas användning av teknik går samma – ofta trista – väg som företagens IT-lösningar. Det blir en integrerings- och hanteringsmässig mardröm.

Det är då man behöver en smart hubb. I bästa fall fungerar den smarta hubben med all utrustning i ett hem som behöver hanteras, nås och övervakas.

De största utmaningarna när man skapar en smart hubb är följande:

  • Den smarta hubben måste kunna anslutas till en lång rad enheter, och i vissa fall kanske även appar och webbplatser, på ett enkelt och pålitligt sätt.
  • Användargränssnittet för den medföljande mjukvaran, antagligen en mobilapp, måste göra det möjligt att styra ett stort antal funktioner i många olika produkter, och på ett konsekvent sätt. Användarupplevelsen bör till exempel vara liknande när man strömmar video och när man hanterar ett säkerhetssystem för hemmet.
  • Mjukvaran för administration måste göra det möjligt att inte bara styra olika hemenheter, utan även att kunna skapa automatiserade lösningar som omfattar flera enheter. Och det måste göras på enklast möjliga sätt.

Det finns ytterligare utmaningar, men om de vi nämnt ovan inte möts, kommer en smart hubb inte att kunna erbjuda en attraktiv användarupplevelse.

Vilka enheter?

Vilken typ av hemenheter pratar vi om? Det finns lösningar för belysning, uppvärmning, TV, musik och andra ljud, gardiner, säkerhet och – vem vet – kanske även smarta dammsugare. Det finns även röststyrningsenheter som Google Home att tänka på. En sak är säker: antalet enheter och apparater kommer att fortsätta öka.

Det nederländska företaget Athom beslutade sig för att anta utmaningarna med sin produkt Homey (Läs M3:s recension av Homey här). Som namnet antyder är det en enhet som används för att styra all utrustning i hemmet på ett användarvänligt och centraliserat sätt.
– Det är mycket viktigt att en smart hubb kan anslutas till så många tillgängliga enheter som möjligt. Därför använder Homey sju olika trådlösa tekniker, kombinerade med en öppen plattformsstrategi. Det gör att Homey kan anslutas till fler än 50 000 olika enheter från fler än 1 000 olika tillverkare, Stefan Witkamp, Commercial Director på Athom, som ligger bakom Homey.

Det är också avgörande att en smart hubb kan installeras av användaren. Eftersom det är ditt hem bör du själv kunna styra installation, parkoppling och automatisering. Gränssnitt bör vara självförklarande och användare bör vägledas när de ansluter enheter till sitt system – helst direkt och utan behov av särskilda anpassningar, hubbar och gateways och all röra de för med sig.

Det enda rimliga sättet att erbjuda regel- och policybaserad automatisering till en bred publik är att göra det med ett visuellt verktyg. Det är inte alla som kan skriva programkod för automatisering. Däremot kan alla rita ett flödesdiagram.

Regler och policyer så avancerade som du vill ha dem

Regler och policyer för automatisering kan vara väldigt komplicerade. Ett talande exempel är en smart lampa som tänds när man går förbi en sensor. Om det sker klockan sju på kvällen bör ljusstyrkan ligga på 70 %. Klockan tre på morgonen är 30 % kanske mer lämpligt för att inte blända den som går förbi.

Vid sidan av de utmaningar som nämns ovan är även de tre följande viktiga:

  • Åtkomsthantering. Ett praktiskt exempel är att städfirman som kommer hem till dig bara har tillträde på torsdagseftermiddagar. Det här kan också automatiseras av Homey Flow.
  • Vissa lösningar kräver dataanalys, till exempel användning av värmesystem för att minska energiförbrukningen.
  • Det är till exempel önskvärt att kontrollera och begränsa den information som skickas till enheter som Google Home.

Det finns egentligen två skäl till att använda en smart hubb: För att minska komplexiteten vid hantering av flera olika smarta hemenheter, samt för att kunna göra fler och bättre saker, både med enskilda enheter och genom att kombinera olika enheter. Tack vare dess mångsidighet, användarvänliga gränssnitt och integritetstänk kan Homey mycket väl vara det bästa valet för båda.

Homey finns med svenskt och norskt språkval och fungerar med 50 000 olika enheter; från Z-Wave sensorer till IKEA TRÅDFRI-lampor, vanliga TV-apparater och Spotify Connect högtalare. Homey kan köpas på Kjell & Company, Webhallen, NetOnNet, Elgiganten, Proshop, Power, Inet, M.nu och i andra butiker.

Läs mer om Homey