Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Så kan du bli nästa idol

– Med stort engagemang och slit kan du också bli nästa stjärna på musikhimlen, säger tidigare Idol-deltagaren Chris Andersen.
Här ger han sina bästa tips.

Att bli en stor stjärna inom musik är svårt. Det kräver talang, hårt arbete och en gnutta tur. Men många lyckas, och är du tillräckligt ihärdig kan du självklart bli en av dem. Enligt Chris Andersen, tidigare Idol-deltagare, handlar det framför allt om två saker.

Chris Andersen

– Först av allt måste du bli duktig på det du gör. Alla kan bli riktigt bra på det de gör om de bara lägger ner tillräckligt mycket tid på det. För det andra måste du nätverka, säger han.

Med nätverka menar han dels att spela mycket ute bland folk och även att ha en närvaro på sociala medier så att människor har möjlighet att hitta din musik. Dels att löpande kontakta människor som du tror kan vara intresserade av det du gör.

– Har du gjort en ny låt? Skicka in den till skivbolagen. Får du ett nej? Det är inte ett nej för alltid, det är bara ett nej till just den låten. Lyssna på kritiken, utvecklas och försök igen. Mycket handlar om att inte ge upp. Personerna kommer lära sig att känna igen ditt namn och är du duktig kommer du mest troligt till slut att få din chans, säger Chris Andersen.

Lär dig mer om olika studioprodukter här

Att lyckas som artist
Han berättar att det finns allt från låtskrivarsessions och musikernätverk till stora skivbolagsnätverk där du kan synas och delta. Ta reda på var musiker håller till i din stad. Lär känna dina kollegor.

Att arbeta som artist kan se lite olika ut. Vissa bildar band och försöker slå igenom tillsammans, vissa är singer-/songwriters medan andra är frilansare och deltar i olika bandkonstellationer och sammanhang.

Chris har arbetat professionellt i musikbranschen sedan han var 16 år. Han gör egen musik, men har även varit gitarrist i band såsom Sannex och Nya Vikingarna. Personligen har han aldrig arbetat på frilansbasis, men han berättar att det är en vanlig arbetsform inom branschen.

– Största delen av min karriär har varit som soloartist. Men jag har många vänner som arbetar som frilanstrummis och liknande, det handlar då mycket om att hålla telefonboken uppdaterad, nätverka och att hela tiden kolla av vad som händer.

Ge inte upp
Oavsett i vilken form du väljer att göra din satsning handlar det om att lägga ner mycket tid. Att förvalta din tid väl, och att spela ofta och mycket.
– Att bli en artist kräver massor av timmar på kammaren. Mitt bästa tips är nog att spela mycket ute bland folk, på klubbar och liknande. Det är svårt att ställa sig på en stor scen om man får chansen, utan att ha någon erfarenhet av hur det är, säger Chris och fortsätter.

– När du repar, spela in dig själv kontinuerligt och lyssna på dig själv. Det kommer kännas konstigt i början men är en riktigt bra del i att bli bättre. Spela in dig själv i telefonen med ett enkelt interface, själv använder jag ett superlitet enkelt ljudkort till telefonen från IK Multimedia, finns också supersmidiga USB-mikrofoner för att snabbt koppla upp till din dator för att spela in. Några tillverkare är Apogee, IK Multimedia, Focusrite el M-Audio.

Du bör också ha ett öppet sinne.
– Det är såklart bra att ha en plan för sin framtid, men skriv den inte i sten. Det blir sällan så som man tänkt sig. Många gånger är det slumpen som avgör om det händer något eller inte. Så var öppen för nya möjligheter. Ju fler som jobbar för din sak desto större chans har du.

Lär dig mer om olika studioprodukter här

Chris 5 tips till att bli nästa idol

1. Lägg ner mycket tid på att bli bra. Det finns ett talesätt som lyder att du kan bli riktigt bra på vad som helst om du lägger ner 10 000 timmars arbete.
2. Spela inför publik så ofta du bara kan för det är en vana du inte kan få någon annanstans. Det är väldigt speciellt att stå inför publik. Det är en grej du bör involvera väldigt tidigt och mycket av. Publikantalet spelar mindre roll.
3. Nätverka och var aktiv. Har du en enkel demo, en cover, en låt du har skrivit? Upp med den på sociala medier och jaga en publik. Är du tillräckligt bra kommer du att bygga en fanbase ganska snabbt.
4. När du känner dig trygg i det du gör kan du börja kontakta folk i branschen. Var inte rädd för att söka den kontakten. Mejla skivbolagen även om det bara är till en infoadress.
5. Får du ett nej, deppa inte ihop. De tackar bara nej till precis det du har nu, inte till dig som artist och alla dina kommande låtar. Svara också skivbolaget – oavsett deras respons. Fråga om kritik och lär dig av den. Men deppa inte ihop över det, fortsätt kämpa för din sak.