Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Skapa en mobil studio – så gör du

För 25 år sedan var studio synonymt med dyr och avancerad utrustning. Idag kan du vara en producent och låtskrivare och ha din studio med dig i ryggsäcken.

Du måste inte sitta i en professionell studio med ett band och en professionell mixare för att skapa bra musik. Det finns idag otaliga exempel på personer som har slagit igenom med musik som de har skapat hemma. Du kan till och med skapa musik när du sitter på tåget eller bussen. Allt som behövs är en dator, ett inspelningsprogram, ett ljudkort och ett kreativt sinne. Kanske även ett par hörlurar så att du får skapa musiken ifred.

Chris Andersen

– Det är fantastiskt vad långt vi har kommit idag, säger Chris Andersen, som arbetat professionellt med att skapa musik sedan han var tonåring.

Allt du behöver för hemstudion

Glöm inte ljudkortet
Han berättar att det externa ljudkortet är viktigt eftersom de inbyggda ljudkorten sällan håller tillräckligt hög kvalitet. Det finns små ljudkort som är enkla att bära med sig.
– Själv använder jag Focusrite, men jag har även hört bra kritik om IK Multimedia. Som inspelningsprogram rekommenderar jag Protools eller Propellerhead. Jag som sjunger har alltid med mig en mikrofon också. I dagsläget använder jag Aston, den är väldigt prisvärd och låter som mikrofoner som kostar tre gånger så mycket, säger Chris Andersen.

Instrumenten finns i programmet i datorn. Men ska du skapa elektronisk musik kan det även vara bra att köpa till en mini-keyboard.
– Akai har små, portabla keyboards som håller hög kvalitet. Ett annat bra märke som jag rekommenderar är M Audio. När det kommer till hörlurar är jag flitig användare av Audio Technicas modeller, säger Chris.

Tag med dig din studio
Med rätt utrustning på plats och en ryggsäck har du din portabla studio med dig närhelst du önskar.
– Jag tar alltid med mig väskan, för man vet aldrig när man kommer på en bra idé. I min ryggsäck ligger alltid en mini-keyboard, en kabel, en mick och ett ljudkort, säger Chris Andersen och fortsätter:

– Studion är självklart också en viktig plats för musiker. Där sitter ofta väldigt kunniga producenter som kan ta din musik till nästa nivå. Men har du inte slått igenom ännu räcker det med en hemmastudio för att du ska kunna få ut din musik. Det blir hög kvalitet. Jag vet många artister som spelas på radion som har spelat in låtarna i sitt vardagsrum, säger Chris Andersen.

Allt du behöver för hemstudion

Chris 3 tips för att bli en bra hemmaproducent

  • Samla på dig kunskap om mjukvaran för att få fram ett bra sångljud, syntljud, gitarrljud och så vidare.
  • Spela in hela låten på en gång, även om det bara blir en slask. Det räcker med gitarr och sång så att du får en helhet innan du börjar med detaljerna. Risken är annars att du fastnar på exempelvis introt och inte kommer vidare.
  • Ha en metronom som hjälper dig att hålla takten när du gör dina inspelningar.