Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Så byggdes ljudsystemet i Nordens största kyrka

Tack vare smart ljudstyrning kontrollerat från ett enkelt pekskärmsgränssnitt får besökarna i Uppsala Domkyrka nu en helt ny ljudupplevelse.

Läs mer
 
När ljudanläggningen i Nordens största kyrka, Uppsala Domkyrka med anor från 1200-talet, skulle bytas ut gick uppdraget till Kreativ Teknik och leverantören Septon. Ett av problemen med den tidigare anläggningen var att vissa besökare, beroende på placering i kyrkan, inte hörde predikningar och uppträdanden.
– Som besökare ska man uppleva en kontinuitet i besöken, säger Daniel Landmark som är projektledare på Kreativ Teknik. Ljudet på en Luciakonsert och en begravning ska vara likadant. Även för präster kan det skapa en irritation att deras röst ibland låter bra och ibland dåligt.

Rent akustiskt är den över 100 meter långa byggnaden en utmaning. Predikstolen är mitt i kyrkan och då är det 50 meter åt vardera håll.
– Platsen där talaren står utgör referenspunkt, sen stänger man av eller aktiverar olika högtalare beroende på var de är monterade, säger Christer Lidberg, ansvarig säljare på Septon. Man kan tänka sig att när talaren pratar och ljudvågorna passerar en högtalare ska högtalaren fylla på ljudet i fas med originalljudet. Därför ligger det en fördröjning beroende på hur långt ifrån talarpositionen högtalaren är.

På en pekskärmsyta får man upp en kartbild över kyrkan och ljudteknikern har 10-15 olika scenarion att välja mellan beroende på aktivitet i kyrkan.

Septon

För att få maximal kontroll över ljudbilden distribueras ljudet digitalt. De trådlösa DMS-800 mikrofonmottagarna och mixerbordet Soundcraft Vi2000 är kopplade via Dante till DSP-systemet som är hjärtat i anläggningen. DSP processorerna Soundweb London BLU-806 & BLU-120 från BSS Audio är i sin tur kopplade via BLU-Link (Harmans proprietära Digital Audio Bus med 256ch kapacitet, ultralåg latency och redundans) till Crown DCi Network slutsteg.

– Genom att hålla signalerna i den digitala domänen är det lättare att routa ljudet dit man vill och man kan behålla kvaliteten istället för att använda en massa A/D-D/A-omvandlare, säger Christer Lidberg.
Valet av mikrofonleverantör var enkelt då AKG både har trådlösa micar med Dante-interface och en tillräckligt bred produktportfölj för att uppfylla installationens många olika krav.

Sedan tidigare fanns ett system av XLR-kablar monterade i kyrkan för att kunna ansluta fasta mikrofoner på olika ställen. Tidigare gick de till en patchpanel där ljudteknikern manuellt fick koppla in de mikrofonuttag som skulle användas.
– Nu ersatte vi panelen så att alla XLR-uttagen går in i en av Soundwebs expansionsenheter och patchningen görs elektroniskt, säger Christer Lidberg.

För ett antal biutrymmen såsom vapenhuset, sakristia och kontor valdes JBL-högtalare kopplade till Crown DCI-förstärkare. På så sätt kan de också kopplas in med CAT-kablar i Soundweb-systemet.
– Dessutom hade de en extrafunktion som efterfrågades, berättar Christer Lidberg. Kyrkan ville ha delar av anläggningen kopplat till ett utrymningslarm. Crown-förstärkare kan övervaka högtalarna och larma om högtalaren saknas eller om kabeln är trasig. På så sätt kan man lita på anläggningen funkar om larmet skulle gå.

I slutändan blev resultatet ett mångsidigt och kraftfullt system som är så pass enkelt att hantera att ljudkvaliteten håller en lika hög nivå oavsett om det är en ljudtekniker eller en vikarierande kyrkovaktmästare som står vid mixerbordet.
– Det är viktigt för oss att kunden blir nöjd med handhavandet. Det kan vara superavancerad teknik, men kunden måste enkelt kunna utnyttja den och där tror jag att vi har lyckats, säger Christer Lidberg.

Läs mer
 
Utrustning som användes vid installationen:
Mikrofoner: AKG DMS800 med HUB4000Q, MicroLite HC81MD & EC81MD, DAM+ Serien, D5C, C568, C518M, D12VR, C451, C535, C314
Mixer: Soundcraft Vi2000, Compact Stagebox
DSP System: BSS Audio Soundweb London BLU160, BLU120, BLUBOB2, BLUDAN, Contrio EC-V
Förstärkare: Crown DCi 4x300N, XTi2002
In-Ear Monitor: AKG IVM4500 med HUB4000Q
Högtalare: JBL Control 23-1