Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Henrik i Dirty Loops har en fingertoppskänsla för bas

Foto Lasse Eklöf
Foto Lasse Eklöf
Foto: Lasse Eklöf

Henrik Linder i Stockholms-bandet Dirty Loops ritar om kartan för hur en bas kan låta.

Läs mer om basförstärkaren EBS TD660

Ett popband utan gitarrist, är det möjligt? Ja, om man har en bassist som heter Henrik Linder går det hur bra som helst. Han har tillsammans med kompisarna Aaron Mellergårdh och Jonah Nilsson i bandet Dirty Loops de senaste fyra åren trollbundit Youtube med sina covers på kända artister.

Deras mest populära låt hittills är en späckad fusion-pop-version av Justin Biebers ”Baby” som i skrivande stund har närmare 6,5 miljoner visningar. Särskilt Henriks bassolo i låten får många uppskattande kommentarer.

– Det är just det att vi inte har gitarrist som gör att jag har mer sätt att fylla ut saker på. Man får vara andra roller än den traditionella basen. Det känns kul, säger Henrik Linder.

Dirty Loops
Foto: EBS

Hans sexsträngade bas från Anders Mattisson i Kumla har hängt med sedan 2011. Men ännu mer centralt för Henrik är hans basrigg som nästan uteslutande består av produkter från svenska EBS. Tre stycken basförstärkare av modellen EBS TD660 pumpar ut ljudet till fyra EBS Proline 410 och en EBS Proline 810.

– Jag har en clean baskanal i mitten i 810:an och två blöta kanaler från effektprocessorn som går ut till höger och vänster, säger Henrik.

– Jag trycker om tweetern på EBS-högtalarna; en liten högtalare i mitten där man kan justera diskanten. Den låter snyggt och är en jättestor del av EBS-soundet.

EBS Sweden
Henrik Linders basrigg består till största delen av utrustning från svenska EBS. Foto: EBS

Förstärkaren EBS TD660 har funnits med under större delen av Henriks karriär:
– De fanns i skolorna när jag var liten, det är som ett instrument som har jag vuxit upp med, säger han. Jag har svårt att spela på en annan stärkare. Den har haft en stor påverkan på hur mitt ljud har formats.

Killarna i bandet är kompisar sedan länge. Henrik och Jonas har känt varandra sedan de var nio och Aaron träffade de när de var 15. Bandet startades 2008 när alla tre gick på Musikhögskolan i Stockholm.

– Det var mest på skämt i början; ett hobbyband som vi inte trodde att någon skulle lyssna på, säger Henrik. 2010 la vi upp en video på Youtube som fick ett större genomslag än vi trodde.

Sedan dess har bandet fått en internationell musikkarriär och ska snart släppa sin andra skiva. Till våren är en resa till Indien och en till Sydkorea inbokade. Det är i Asien, och framförallt Japan, som bandet går bäst.

– Vi ska göra klart skivan nu så vi har tackat nej till en hel del, säger Henrik. När den kommer ska vi ut på turné.

Läs mer på EBS hemsida

 

Fakta om Henrik

Album:
Dirty Loops – Loopified (2014)
Linder Bros – Linder Bros (2015)

Utmärkelser:
Vann tidningen Bass Player’s ”Young Gun Award” 2014

Kuriosa:
Dirty Loops blev signade av monsterproducenten David Foster personligen till hans skivbolag Verve efter att de uppmärksammats stort på Youtube. Dirty Loops har turnérat med bl.a. Maroon 5, gästspelat med Avicii och har under 2015 uppträtt i tv på Melodifestivalens final och Moreus med mera. Samtidigt har de även spelat på flera av världens största jazzfestivaler, t.ex. Montereux Jazz och North Sea Jazz.

Aktuell med:
Inspelning av ny platta med Dirty Loops under våren 2016.