Share, , Google Plus, Pinterest,

Posted in:

Världens första portabla line-array

Bose F1 tar ljudtekniken från arenorna och gör den tillgänglig för klubbar och mindre scener.

Läs mer om Bose F1
 
Att få till ett bra ljud i en mindre lokal innebär nästan alltid kompromisser. Om de som står längst bak ska höra något krävs en hög volym, men då riskerar det samtidigt att bli för högt Bose F1för de som står längst fram. På arenor och andra större scener har man löst detta med en så kallad line-array. Det innebär att man hänger upp en rad högtalare där de översta är riktade rakt fram och de undre är riktade nedåt. På så sätt spelar de övre högtalarna för de som står längre bak medan hardcorefansen längst fram lyssnar på de undre högtalarna.

Precis det här tänket har Bose implementerat i sin nya högtalarserie F1. Det är nämligen världens första portabla line-array-system.

– Hela tanken är att få ett så jämnt ljud som möjligt i lokalen, säger Anders Junhammar som är produktchef på 4Sound. Med en bättre spridning av ljudet i lokalen slipper de som står längst fram få tinnitus, samtidigt som de som står längre bak får en full musikupplevelse, säger han.

Bose F1 har åtta små diskanter monterade vertikalt. Dessa kan du vinkla beroende på lokalens utformning. Om högtalaren står på en scen kan du låta de övre diskanterna vara riktade rakt fram och böja in den nedre delen. Högtalarna har fyra lägen: böjd topp, böjd nederdel, både topp och nederdel böjda, eller rakt läge. Det här gör Bose F1 lämpliga för en mängd olika situationer; allt från trubadurer till band och klubb-dj:s.

För att förenkla handhavandet har Bose F1ett system som automatiskt justerar equalizerinställningarna när man ändrar vinkel på högtalarna. Eftersom högtalarna har inbyggda förstärkare är det dessutom enkelt att snabbt komma igång och soundchecka och spela.

– Idag är det många som har en digital mixer på scen och då är det bara att koppla direkt in i högtalarna utan att tänka på förstärkare och slutsteg, säger Anders Junhammar.

Bose F1 har en uteffekt på 1000 watt, men om inte det räcker kan en separat subwoofer på ytterligare 1000 watt kopplas till. Med hjälp av inbyggda skenor i subwoofern kommer F1-högtalarna upp från golvet och ger en ännu bättre täckning. Skenorna rymmer även kabelkanaler vilket gör monteringen enklare.

Läs mer om Bose F1