10 enkla steg att installera Windows Server 2012

Så installerar du Windows Server 2012

Windows Server 2012 är det enklaste operativsystemet att installera hittills. Dessutom byter du enkelt mellan core och full. 

Det finns tre sätt att göra en grundinstallation från media: via dvd, usb eller nätverket. Vi rekommenderar att du använder usb eller nätverk, eftersom det är smidigare och oftast går snabbare. Roterande mekaniska media som dvd hör till förra årtusendet.

Instruktioner för att installera Windows Server 2012

1. Hämta ISO-filen med Server 2012-installationen från er programplats hos Microsoft. (Eller kopiera dvd-skivan till ISO om ni har fysiska media.)

2. Kopiera ISO-filen till usb med Microsoft usb/dvd download tool (se länken).

3. Starta Server 2012-installationen från usb-minnet och välj rätt språk och tangentbord. Att tänka på är att Server 2012 – om så önskas – har samma stöd för pekskärmar som Windows 8. I många fall räcker det alltså med en pekskärm utan tangentbord i serverrummet.

4. Mata in produktnyckeln. För test finns utvärderingsnycklar att hämta på Microsofts webbplats.

Core eller full i Windows Server 2012 I Server 2012 kan man med fördel installera Core från början. Behöver man köra grafiska verktyg lokalt på servern går det enkelt att lägga till dem i efterhand.

5. Välj Core eller Full installation. Rekommendationen är Core till att börja med. Det tar mycket mindre minne och diskutrymme eftersom en stor del av det grafiska gränssnittet inte installeras. I virtuella miljöer sparar ni rejält med resurser genom att använda Core. Servrar administreras med fördel över nätverk, inte lokalt. Till skillnad från tidigare går det också att fritt lägga till och ta bort det grafiska gränssnittet efter behov.

Sconfig i Windows Server 2012Sconfig är smidigaste verktyget för att göra grundinställningar: adresser, namn, domänmedlemskap och fjärradministration. Resten kan göras på distans.

6. Kör Sconfig för att ställa in nätverk, namn och domänmedlemskap. Kontrollera också att fjärradministration är aktivt.

7. Core fjärradministreras med fördel från en Windows 8-maskin med Remote Server Administration Tools. Installera verktygen från länken. De är aktiva och kan användas direkt efter installation.

Uppgradera från core till full i Windows Server 2012Vill ni i efterhand lägga till grafiska verktyg till en Core-installation görs det enkelt med Powershells add-windowsfeature.

8. Vill ni i efterhand aktivera det grafiska gränssnittet så att en Server 2012 kan administreras lokalt är det busenkelt: Starta Powershell, kör kommandot ”add-windowsfeature server-gui”. Är datorn internetansluten hämtas automatiskt rätt filer. Om inte måste på samma rad sökvägen till installationsmedia anges, exempelvis: ”-source wim:d:\Sources\install.wim:2” om usb eller dvd är enhet D:.

9. Oavsett om ni fjärradministrerar eller kör lokalt görs det mesta av resterande konfigurering i Server Manager. Lägg till de roller och funktioner ni behöver, konfigurera upp dem och kör.

10. Lägg till exempel till Storage Services, Data Deduplication och File Server för en enkel filserver.

Verktyg att hämta

USB DVD Download Tool

Remote server administration tools