Guide: Grilla som ett riktigt proffs i sommar

Så tar du steget till att bli en riktig grillmästare, vi förklarar tekniken bakom en lyckad grillkväll.

Skillnaden mellan att grilla över öppen eld och en märkesgrill från till exempel Weber är inte hårfin. Men vad är det egentligen som skiljer en enkel klotgrill och en klotgrill från till exempel Weber, är det inte bara en rund botten, grillkol, galler och ett lock med små lufthål?

Med tekniska egenskaper som OptiHeat, dubbelemaljerad yta, termometer i locket och en grillyta på upp till 98 centimeter så blir det rejäl skillnad. Visserligen är tekniska egenskaper inte allt, men det finns en hel del tips för att imponera på grannen eller bara lyckas med en godare biff.

Kolgrill från Weber

Olika maträtter grillas på olika sätt

Vad ska du grilla? Tänk på att olika råvaror behöver olika tillagning. Rätt temperatur är en viktig del för att köttet ska bli saftigt och grönsakerna genomstekta, men att grilla kan vara mer avancerat än så.

För mindre köttbitar som till exempel hamburgare kan du tillämpa metoden direkt grillning, det är den vanligaste metoden och innebär att kolen sprids ut jämt över hela grillen. När grillen har rätt temperatur ska köttet placeras i mitten och grillas i max 15-20 minuter (hamburgare grillas dock mycket snabbare än så).

För maträtter med längre tillagningstid än 20 minuter rekommenderas metoden indirekt grillning. När kolen glöder ska den delas i mitten och skyfflas ut mot varsin kant för att skapa en gång i mitten.

Temperaturen blir då jämnare och eftersom köttet tillagas långsammare bevaras saften. Ska du tillaga hel fisk eller till exempel pulled pork är det verkligen att rekommendera. Placera en droppskål för att samla upp saften och hindrar att den bränner fast i gallret.

Fler tips kan du läsa om i översikten över grillmetoder.

Gasolgrill från Weber

Äkta känsla med en gasolgrill

Kan den där äkta grillkänslan verkligen uppnås med en gasolgrill? Känslan av att kolen sakta börjar ta fart och snart sprider en härlig doft över gräsmattan får vi tyvärr vara utan. Däremot är smaken av en perfekt grillad entrecote inte svårare att uppnå med en gasolgrill. Det finns många fördelar med att byta ut din kolgrill. Med flera brännare kan du enkelt anpassa värmen för det du ska grilla, du kan alltså grilla olika råvaror med olika temperaturer och trots det få allting klart samtidigt.

Oavsett vilken grill du föredrar hittar du alla varianter av grillar hos Netonnet.

>