Så sänker du enklast din elräkning

I det energismarta hemmet ska det vara lätt för hela familjen att läsa av och förstå vad det är som slukar el. Och det ska vara roligt att göra något åt det.

73,2 procent, så mycket lyckades vinnaren av Exibeas sommartävling sänka sin energiförbrukning och därmed sin elräkning. Oscar och hans familj gick från en medelförbrukning på 906 watt till endast 206 watt.

I slutändan gjorde de ganska stora uppoffringar för att vinna, men andra oberoende undersökningar visar att du kan spara upp till 25 procent samtidigt som du eliminerar energitjuvar i hemmet och utbildar familjen i en grönare livsstil. En sändare och en hubb, samt en app i mobiltelefonen eller surfplattan, är allt som krävs för att komma igång. Lösningen stavas Eliq Online.

– Många har stenkoll på vad bilen drar per mil, men har ingen aning om hur länge en kilowattimme varar i hemmet. Nu ska det blir enklare. Elen ska inte bara vara två hål i väggen utan den ska bli en del av vardagen, den ska vara lätt att förstå, säger Joakim Ottander som är vd för Exibea.

Tävla mot grannarna

För att nå det målet har Exibea utvecklat Eliq Online, ett slags social energitjänst som är lätt att läsa av och förstå, och den devisen gäller hela familjen. Du ser energiförbrukningen i realtid och kan även se historiken. På så sätt blir det enkelt att undersöka hur mycket prylarna i hemmet förbrukar och hur förändrade vanor påverkar elräkningen.

Eftersom tjänsten är kopplad till ett socialt nätverk blir det också roligare att sänka energiförbrukningen. Det arrangeras tävlingar och utmaningar, och i forumet kan du kommunicera med andra användare och ta del av tips.

– Du kan, om du vill, jämföra din energiförbrukning med likvärdiga hushåll. Kategoriseringen sker utifrån den information du knappar in när du registrerar dig, exempelvis genom storleken på hushållet, säger Joakim Ottander.

ELIQ-Energihubb

Notifiering i mobilen

Målet med Eliq Online är som sagt att det ska vara lätt och kul för hela familjen att leva energismart. En förutsättning i vårt stressade samhälle är dock att vi får lite hjälp på traven. När systemet är uppe och rullar vill du kanske inte behöva logga in varje dag för att undersöka hur det går för er, då är notifieringar och rapporter lösningen.

– Du kan själv ställa in vilken typ av notifieringar du vill ha, till exempel om du vill bli uppmärksammad ifall temperaturen inomhus sjunker på sommarstugan, likt en frostvakt, eller om din energiförbrukning plötsligt blir ovanligt hög, säger Joakim Ottander.

Att få den här typen av kontroll och möjlighet att genomföra förändringar ger i sin tur mer pengar över i plånboken varje månad, och du bidrar samtidigt till en mer hållbar och grön värld.

Gå vidare till webbutiken för Eliq Online om du vill veta mer eller köpa produkten.

>