Nytt affärssystem gav en ordentlig boost

Affärssystemet Microsoft Dynamics NAV ger byggvarukedjan Träminuten rätt redskap för att växa.
– Nu har vi bättre kontroll och kan starta butiker snabbare, säger Pieter Martinsson, vd på ägarbolaget Elof Hansson Bygg-Gross AB.

Träminuten AB är en bygghandelskedja med totalt nio butiker runt om i Västsverige, från Frillesås i söder till Tanum i norr. Kedjan ägs av Elof Hansson Bygg-Gross AB, som är en av Sveriges ledande byggmaterialgrossister med en omsättning på cirka 600 miljoner kronor och cirka 90 anställda på anläggningarna i Göteborg, Trollhättan, Uddevalla och Karlstad.

Pieter Martinsson är vd på Elof Hansson Bygg-Gross AB och han berättar att byggvaruhandeln i Sverige omsätter cirka 80 miljarder kronor.Det var för drygt ett decennium sedan som Elof Hansson Bygg-Gross AB öppnade sina första butiker, men då som egna dotterbolag. Det är först i år som bolagen fusionerat och nu ingår i en kedja.

– Vi övergick till ett rent kedjetänk som innebär gemensam administration, bättre överblick och kontroll. Det finns koncernbeslut på affärssystemet Microsoft Dynamics NAV och med det får vi den trygghet vi behöver, säger Pieter Martinsson.


Affärssystem från Logica

ERP-lösningen bygger på en paketerad branschlösning för handel- och grossistföretag från Logica kallad ”Logica Trade”. Den lösning som implementerats är Elof Hansson Bygg-Gross en ERP-lösning med stöd för hela processen från butik till backoffice som också gör dem förberedda när nya butiksetableringar ska göras. All ekonomisk styrning av nya butiker finns färdiganpassad som en mall i Microsoft Dynamics NAV.

Detta ger möjlighet att agera snabbt och inte efter kvartalsbokslut.

– Det är mycket betydelsefullt att snabbt kunna se vad i verksamheten som genererar positiva och negativa kassaflöden för att kunna agera. Med den förberedda mallen för nya butiker får vi nu också snabb kontroll på dem. Tidigare kunde det ta upp till ett år innan vi kunde analysera ekonomin. Nu tar det tre månader.


”Herregud, så mycket det finns att välja på”

Han berättar att de gått från att tidigare ha sex olika ERP-system, bland annat Bygg GT och andra system, till att i dag ha ett, övergripande.

– En viktig fördel som Microsoft Dynamics NAV har framför andra system är att det är ett modernt system med långsiktighet. Min känsla är att andra system inte är lika up-to-date. För oss är det viktigt att veta att den ERP-lösning vi lagt ned tid och kraft på för att få som vi vill ha den, kommer att supportas. Därför har vi valt en lösning från en stor leverantör som vi vet finns kvar.

Pieter Martinsson tycker att möjligheterna hos Microsoft Dynamics NAV nästan varit överväldigande.

– När vi i början av processen gick igenom vad den kunde kände vi: ”herregud, så mycket det finns att välja på”. Nästan oavsett vad vi ville ha fanns det att få anpassat till vår verksamhet.

Möjligheterna i systemet har inneburit ett digert arbete internt men ger också stor framtida potential.

– Vi kommer att börja skanna alla fakturor, digitalisera våra kundkontakter, införa automatiska flöden och påbörja e-handel. Att samla alla viktiga funktioner centralt sparar tid som en stor kostnad. CRM ligger också i planerna, säger Pieter Martinsson.

Logica har varit en viktig partner i implementateringen av nytt affärssystem. De har redan från början haft helhetsansvaret för implementeringen och haft ett fullständigt åtagande i processen. Dessutom har Logica specialutvecklat en metodik som hjälper kunden att anpassa sina processer till standardsystemet och Logicas best practise för Handels- och Grossistföretag. Närheten var också en viktig faktor i val av partner för Elof Hansson Bygg-Gross.


Fysisk närvaro och god dialog

– Att de satt i Göteborg var viktigt. För att få ett bra slutresultat tror jag att fysisk närvaro, att på plats kunna se och förstå verksamheten, är avgörande.  Självklart har den goda dialogen och den goda vilja Logica visat upp också varit viktig, förklarar Pieter Martinsson.

Hade det varit möjligt hade han gärna sett att processen att införa ett nytt ERP-system kunnat vänta sex månader, men förändringen i kassalagen gjorde att de förändringar som lagen krävde drev på processen.

– Eftersom det inte går att göra några större förändringar under vår högsäsong mellan maj och oktober, var vinter–våren enda möjligheten.

Nu startade processen i augusti 2011 och systemet var driftsatt i april. Nästa steg blir att föra in lagerredovisning i Microsoft Dynamics NAV.  Utveckling sker under hösten och 1 januari 2013 ska allt vara klart.

– Vår bransch är traditionsrik och generellt sett lite efter när det gäller digitala lösningar men står nu, med den kontroll, uppföljning och tillväxt som systemet ger, förberedda inför framtida behov och möjligheter, säger Pieter Martinsson.

Det här har affärssystemet Microsoft Dynamics NAV gett Träminuten:

  • Total ekonomisk överblick för att snabbt kunna agera.
  • En modern branschlösning för handel.
  • Snabb start och ekonomisk styrning av nya butiker.

Information om lösningspartner

Logica

Experter på Microsoft Dynamics AX, NAV och CRM inom försäljning, handel och retail, service och projekt, tillverkande industri, samt transport. Årets NAV-partner i Sverige för femte året i rad.