Hemligheten bakom Sveriges modernaste sportföretag

http://partnerzoner.idg.se/dynamics/wp-content/uploads/2012/11/Swedemount-fick-nytt-ERP-system.jpg

Microsoft Dynamics NAV med branschlösningen LS Retail, implementerat av Tectura, är en av förutsättningarna för tillväxt hos Swedemount Sportswear & Fashion AB som också lyckades uppgradera sitt system mitt i en av de kraftigaste tillväxtperioderna i företagets historia.

Swedemount Sportswear & Fashion AB grundades år 1991 och producerar funktionskläder och ryggsäckar med fokus på outdoor-aktiviteter som skidåkning, cykling, klättring och kajak. De tio butikerna går under namnet Sportshopen. I kedjan finns Nordens största sportbutik. Den är 14 000 kvadratmeter till ytan och ligger i Tanumstrand.

Pär Gunnarsson är inköpschef och har varit med under hela resan, från Excelfiler till ett fullödigt affärssystem. Resan startade i december 2007 och han konstaterar i dag att övergången till ett fullt fungerande ERP-system varit helt avgörande.

– Vi hade haft bekymmer utan det system vi har i dag och vi hade inte nått över 200 miljoner i omsättning, säger han.

Swedemount ansåg från början att systemet skulle bli stort för dem, men valde tillsammans med en tidigare partner att ändå köra på Microsoft-lösningen. Ett beslut som visade sig vara rätt.

– När vi tog beslutet 2007 omsatte vi 100 miljoner kronor, nu omsätter vi cirka 400 miljoner kronor utan att ha behövt öka vår administration nämnvärt. I dag har vi två och en halv tjänst som sköter 15 000 fakturor. Framför allt hade vi aldrig haft den tillväxten utan den lösning vi har i dag, berättar Pär Gunnarsson.

Ett samordnat kassasystem

Idag använder man Microsoft Dynamics NAV med LS Retail som implementerats av Tectura. Ett av huvudskälen till att man 2007 valde detta system var behovet av ett samordnat kassasystem.

Med under hela implementeringen har Tectura varit. De är en av världens ledande leverantörer av Microsoftbaserade affärslösningar för medelstora och stora företag och experter på LS Retail med en support speciellt anpassad för butikskedjor.

– Vi har sedan starten använt oss av LS Retail, som använder samma databas som Microsoft NAV. Det ger oss full överblick från leverans till point of sale.

Med LS Retail från Tectura finns verktyget för att förstå lokala trender och kunna agera därefter, tillgång till nödvändig statistik i realtid och få en effektiv förvaltning av personal, försäljning, lager, ekonomi och inköp

Pär Gunnarsson berättar att en av förutsättningarna för att ERP-systemet ska fungera är att det är användarvänligt och ger stora möjligheter att växa i.

Kassasystemet är affärskritiskt för en retail-aktör som Swedemount. Eftersom LS Retail bygger på Microsoft Dynamics NAV finns koppling direkt från affärssystemet och kassan i Sportshopen, butikskontoret och huvudkontoret på Swedemount Sportswear & Fashion använder alla samma applikation. Lösningen gör det också möjligt att följa individuella transaktioner från kassa till bokföring.

Försäljningsinformation från butikerna samlas in och sammanställs och stäms av innan bokföring. Affärsinformation som artikelinformation, rabatter på artiklar eller produktgrupper, mix&match-erbjudanden eller individuella kunderbjudanden kan distribueras automatiskt ut till berörda butiker. I systemet kan de också följa upp försäljningsstatistik nedbrutet på betalande och besökande kunder.

– Vi kan dessutom följa marginalen, se exakt vad vi säljer, styra våra operativa enheter men också följa försäljningen nedbrutet på enskilda leverantörer. Till exempel kan vi se hur vårt eget varumärke säljer som idag står för 15 procent av all vår försäljning.

Uppgraderats till sportbranschens mest moderna företag

Även backofficehanteringen är en avgörande framgångsfaktor.

– Det var viktigt att kunna hantera våra stora påfyllnadslager, något som inte varit möjligt utan LS Retail. Nu kan vi kommunicera direkt med våra leverantörer via EDI, något som är nödvändigt för att kunna hantera de 30 000 artiklar som vi har, där varje artikel i sin tur har 15 varianter. Idag kommunicerar systemet med 60 leverantörer.

Vi har också virtuell tullhantering direkt i systemet kopplat mot Green Carrier. Jag vågar påstå att vi är sportbranschens modernaste företag och de som kommit längst med att kunna hantera ”riktiga” EDI fakturor, förklarar Pär Gunnarsson.

I sitt lager på 4 000 kvadratmeter kan de använda ett hängandesystem, som innebär att kläderna hänger på galgar, med pallplatsnummer som är direkt kopplat till Microsoft NAV. Med handdator görs inventering och uppföljning, information som kan avläsas i kassan och kassapersonalen kan direkt se om, och i så fall var, varan finns på lager.

– Microsoft NAV:s egen lagerhantering fungerar bra för våra behov och vi får det vi behöver för en relativt billig peng.

Senaste uppgraderingen av Microsoft NAV gjordes i vår, under en av de mest expansiva perioderna i företags historia, mitt i fasen att öppna Nordens största sportbutik.

– Det borde väl egentligen vara omöjligt att öppna tre nya butiker, varav en på 14 000 kvadratmeter, samtidigt som man uppgraderar sitt affärssystem. Men det var precis vad vi gjorde och det hade aldrig gått utan de ansvarstagande och engagerade konsulter som vi samarbetar med.

Uppgraderingen har varit en succé, inte minst av kassasystemet som genomfördes enligt Tecturas uppgraderingskoncept . Bland annat har de med Microsoft NAV kunnat byta ut de dubbla fysiska terminaler de behövt vid varje kassa – en för att hantera försäljning i norska kronor och en för svenska.

– Nu har vi två virtuella terminaler och de sparar oss stora belopp genom att vi kan genomföra transaktionerna direkt till norska respektive svenska banker och därigenom slippa pålägget i form av växlingsavgifter. Vi har också en helt ny betalningsintegration och kassalayout.

– Vi jobbar med extremt stora volymer och vi har kunnat växa med affärssystemet. Utan Microsoft NAV skulle vi inte kunnat ta affärskritiska beslut med ett lika bra underlag. Med Microsoft NAV behöver vi aldrig tänka på om affärssystemet är en flaskhals i vår tillväxt. Det är istället en förutsättning, avslutar Pär Gunnarsson på Swedmount Sportswear & Fashion AB som får stöd i sitt resonemang av företagets vice vd Anders Holmberg som betonar att ett väl fungerande affärssystem och en nära dialog och kunskapsutbyte med företagets leverantörer är en kritisk framgångsfaktor under pågående expansion.

Detta innebär Microsoft Dynamics NAV för Swedemount:

  • Förutsättning för tillväxt
  • Branschlösning LS Retail
  • Avancerad lager- och kassahantering

 

Information om lösningspartner

Tectura

Global dynamik med lokal förankring. Specialiserade på Microsoft Dynamics ERP-lösningar för Retail, Fashion och Produktion. AMR Research-certifierade för Retail och Produktion.